Inox

Inox

Wat is Inox ?

Inox (of roestvast staal) is een legering van voornamelijk chroom, nikkel en staal.De chemische samenstelling ervan bepaalt deels de eigenschappen van het roestvast staal.

Door contact met zuurstof vormt zich aan de oppervlakte een oxidelaag van chroom en nikkel, welke het onderliggend metaal beschermt tegen invloeden van buitenaf en roestvorming vermijdt. Is dit laagje beschadigd of wordt het aangetast door bijvoorbeeld zure regen, zout aan de kust, chloor aan zwembaden, enz… dan is het mogelijk dat het onderliggend materiaal gaat roesten.

Echter door het wegnemen van de roest en vervolgens het reinigen en polijsten van de inox, komen er weer opnieuw nikkel en chroom naar de oppervlakte. Daardoor herneemt het oxideringsproces en herstelt de inox zich als het ware.

Polijsten

Polijsten is eigenlijk het aanbrengen van allemaal fijne krasjes in dezelfde richting. Hoe grover de krasjes hoe meer vuil (zoals bijvoorbeeld vingerafdrukken) erin kan hechten en hoe moeilijker het materiaal te onderhouden is. Vandaar dat het uitermate belangrijk is dat de inox goed wordt gepolijst.

Om die reden hebben we ons dan ook gespecialiseerd in het elektrolytisch beitsen, polijsten en passiveren van de inox. De bedoeling is immers om zoveel mogelijk chroom en nikkel naar de oppervlakte te halen.

Kwaliteiten

Tevens gaan we de chemische samenstelling van de inox aanpassen aan de noden van de klant. Zo zullen we bijvoorbeeld aan zwembaden of aan de kust 316-kwaliteit aanbieden i.p.v.de standaard (304) kwaliteit, omdat de toevoeging van molubdeen hierin de zuurbestendigheid van de inox gevoelig verhoogt en zo een beters resistentie in agressieve milieus biedt.

Graag geven we u vrijblijvend advies en informeren we u over een correct gebruik van de onderhoudsprodukten.